Iedereen die ooit gerookt heeft, weet dat het verschrikkelijk moeilijk is om te stoppen. Het is nou eenmaal een verslaving. Toch is het niet onmogelijk. Dat je deze blog aan het lezen bent, is al een goed begin. Zelf heb ik jarenlang gerookt, maar inmiddels ben ik al twee jaar gestopt. Het was zeker niet makkelijk, maar het is me gelukt. In deze blog deel ik tips die mij geholpen hebben met het stoppen. Hopelijk helpt dit jou en lukt het jou ook om te stoppen!

Maak gebruik van apps

Er zijn enorm veel mensen die ooit zijn gestopt met roken en weten hoe lastig het is. Dit is hartstikke fijn, want hierdoor zijn er enorm veel hulpmiddelen verzonnen. Onder andere ook digitale hulpmiddelen. Zo is er een app die ik zelf heel handig vond toen ik aan het stoppen was. Deze app heet Stopstone. Stopstone app houdt onder andere bij hoeveel geld je bespaart met het feit dat je niet meer rookt. Aangezien het geld een van mijn redenen was om te stoppen (buiten het feit dat roken ongezond is natuurlijk), gaf dit mij veel motivatie om door te gaan. De app geeft ook praktische tips en geeft positieve feedback. Ook kun je een beloning instellen na een bepaalde periode. Het maakt stoppen met roken nog bijna leuk ook!

Vertel het je omgeving

Mijn poging om te stoppen is zeker niet in een keer goed gegaan. Vooral als ik met vrienden was die een sigaretje opstaken op het terras, werd ik toch snel verleid om mee te doen. Daarom is het belangrijk dat je bij je vrienden en familie aangeeft dat je stopt met roken. Op deze manier kunnen zij er rekening mee houden en niet of minder roken als jij in de buurt bent. Dit maakt het voor jezelf een stuk makkelijk. En aangezien alle rokers weten hoe moeilijk het is om te stoppen, zullen je vrienden je vast en zeker met liefde willen helpen hiermee.

Vind alternatieven

Aangezien roken vaak een gewoonte is, is het goed om iets te vinden waarmee je deze gewoonte kunt vervangen. Zo zijn er bijvoorbeeld producten gemaakt die een gezonde vervanger zouden zijn voor roken. Denk aan een vaporizer of kauwgom met nicotine. De werking hiervan is echter niet bewezen. Ook kun je jezelf andere tikjes aanleren die je kunt doen als je verlangt naar een sigaret. Denk aan het kauwen van kauwgom of een lolly eten. Voor iedereen zal net iets anders goed werken, dus ga op zoek naar een nieuwe gewoonte waarmee je het roken kunt vervangen.