Een hoop mensen in Nederland denken dat ze gezond eten. Niets is echter minder waar.  Uit de VCP (de Voedsel Consumptie Peiling), uitgevoerd door het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu haalt slechts 5% van de mensen de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groente, 7% eet de aanbevolen hoeveelheid noten en maar de helft van de Nederlanders eet voldoende vis. Dit komt veelal doordat we niet gericht onze voeding consumeren. We doen maar wat. Maar met gerichte recepten kom je al een heel eind. Zeker als je ervoor kiest om geen vlees te consumeren, dan kan je zomaar een tekort aan vitamine B opbouwen. Daarom vertel ik je in deze blog over tips voor heerlijke gerecht bordenvol vitamine B en helemaal vega. Lees je mee?

Recepttips met kaas:

Omdat Goudse kaas veel B12 bevat, mag je hier best wat van gebruiken om dit aan te vullen.

  • Neem goed en stevig bruinbrood en verwen jezelf eens wat vaker met een heerlijk tosti, uit de pan of het tosti-ijzer.
  • Restjes in de koelkast? Met een kaasfondue kan je een hoop zo opmaken. Van brood tot broccoli. Dippen maar!

Recepttips met kwark:

Zuivelproducten bevatten over het algemeen een goede hoeveelheid B12 maar kwark spant hier echt de kroon.

  • Kwark is heerlijk als fris ontbijt. Het ligt niet te zwaar op de maag en kan in allerlei smaken verkregen worden indien je niet zo van de zure smaak houdt.
  • Maak zelf naanbrood! Dit heerlijke brood vind je vaak in de Indiase keuken maar is heerlijk en simpel te maken. Je hebt in principe maar drie ingrediënten nodig: zout, zelfrijzend bakmeel en kwark. Goed mengen en kneden en zo in de pan om te bakken. Maak variaties met verschillende kruiden en serveer de broden met een heerlijke mango chutney.

Recepttips met ei:

Nee, we raden je zeker niet aan om voor iedere maaltijd een ei weg te tikken. Sterker nog, bij vier zit je, ook als vegetariër, aan te taks. Maar ei bevat wel veel vitamine B12. Daarom tips om van dat welbekende gebakken eitje eens iets anders te maken.

  • Zo kan je bijvoorbeeld een extra ei in beslag en deeg doen om het smeuïg te maken maar ook omdat je zo ongemerkt de extra voedingswaarde van een extra ei binnenkrijgt.
  • Over die restjes van eerder gesproken, die kunnen ook prima in een zelfgemaakte boerenomelet. Lekker met ui en champignons. Misschien nog wat spinazie? Lekker hoor!