Sinds het begin van 2019 moeten Nederlandse ondernemers kunnen aantonen dat ze bezig zijn met duurzaamheid binnen hun bedrijf. De Wet Milieubeheer is in het leven geroepen om te zorgen voor een groenere wereld. Maar hoe zit dat eigenlijk met zzp’ers? Zijn zij ook verplicht om te verduurzamen? Het antwoord is nee, hoewel dit natuurlijk wel altijd wordt aangemoedigd. Volgens de bovenstaande wet ben je verplicht om dit aan te tonen wanneer je meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter gas verbruikt binnen je bedrijf. Als zzp’er is de kans klein dat je dat verbruikt. Groen(er) ondernemen als zelfstandige zonder personeel kan natuurlijk altijd. Lees hier enkele gemakkelijke tips.

Overstappen op groene energie

Of je nu zakelijke energie zzp hebt of wanneer je gebruik maakt van je particuliere energiecontract wanneer je thuis werkt: feit is dat je wanneer je groener wilt ondernemen je beter over kunt stappen op groene energie. In Nederland vind je diverse energieleveranciers die groene zakelijke energie aanbieden. Zodra je weet wat je per jaar verbruikt kun je op zoek gaan naar een ander energiebedrijf. Wist je dat je online via een energievergelijker al heel gemakkelijk kunt checken welke energieleverancier het beste bij je past wat betreft verbruik? Via de vergelijker van Energie-Zakelijk.nl weet je binnen één klik op de knop wat de beste aanbieding voor jou is. Ook lees je daar meer over hoe groen energieleveranciers nou eigenlijk zijn, zodat je weet wat je krijgt voor je geld.

Kies voor refurbished apparaten

Wanneer je veel thuis werkt, moet je het wat betreft apparatuur goed voor elkaar hebben. Natuurlijk is dit helemaal afhankelijk van de niche waarin je werkt, maar grote kans dat je in ieder geval een goede laptop en smartphone moet hebben. Op die manier blijf je immers in contact met je (potentiële) klanten. Heb je er al eens over nagedacht dat dergelijke aankopen een stuk groener kunnen? Kies voor refurbished apparatuur in plaats van voor nieuwe apparaten. Er zijn diverse webshops waar je terecht kunt voor dergelijke tweedehands producten die volledig zijn nagekeken en opgelapt. Je betaalt een stuk minder (ook heel welkom!) terwijl je van dezelfde kwaliteit profiteert, plus je bent een stuk groener bezig dan met nieuwe apparatuur. Win-win situatie dus.

Kleine groene stappen helpen al veel

Tot slot zijn er nog enkele ‘kleine’ stappen die je kunt ondernemen: stuk voor stuk groene stappen die klein lijken, maar wel veel impact hebben op een beter milieu. Heb je bijvoorbeeld een printer nodig voor je werkzaamheden? Dat kan, maar zorg er dan voor dat de printer op een zo duurzaam mogelijke wijze wordt gebruikt. Check bijvoorbeeld het keurmerk van het papier, print dubbelzijdig en zet de printer uit wanneer deze niet wordt gebruikt. Dit geldt ook voor andere apparaten; op die manier voorkom je veel sluipverbruik. Heb je een afspraak in of buiten de stad? Pak dan de fiets of het openbaar vervoer in plaats van de auto. Alle beetjes helpen.