Het kan zijn dat je ineens niet zo goed meer kan ruiken. Dit kan met veel dingen te maken hebben. Roken is bijvoorbeeld niet zo goed voor je reukvermogen maar er bestaan ook reukstoornissen. Het kan dus allerlei oorzaken hebben dat je reuk verslechterd en het is logisch dat je dit niet erg prettig vindt. Reuk is namelijk heel belangrijk voor ons en de kwaliteit van ons leven. Gelukkig kan ik je het een en ander vertellen over reuk en over hoe je je reuk weer zou kunnen verbeteren als deze verslechterd is (of veranderd!). Lees hieronder verder als je meer wil weten over dit belangrijke zintuig. 

Reukstoornissen

Het zou kunnen dat je reuk een beetje verminderd is door iets heel simpels. Dit zou bijvoorbeeld een verkoudheid kunnen zijn of, zoals ik al zei, zou het kunnen komen doordat je rookt. Twee simpele oorzaken waar ook simpele oplossingen voor zijn. Namelijk wachten tot de verkoudheid over is of stoppen met roken. Maar er zijn dus ook complexere oorzaken waardoor je reuk verminderd kan worden, zoals een reukstoornis. Er zijn veel verschillende reukstoornissen en het hoeft niet per se zo te zijn dat je reuk helemaal weg is. Het kan namelijk ook zijn dat je dingen die je normaal lekker vond ruiken ineens heel vies vindt ruiken, dat je dingen veel sterker ruikt of dat je bepaalde geuren ruikt die er niet zijn. 

COVID-19 

Natuurlijk heb je naast reukstoornissen ook het complexe virus COVID-19 dat zich nu verspreidt. Veel mensen ervaren nadat ze het virus hebben gehad problemen met hun reuk. Dit kan, net zoals bij reukstoornissen, zich uiten in allerlei vormen. Sommige mensen hebben zelfs ook last van hun smaak en vinden bepaald eten niet meer lekker! Omdat ze zo weinig weten over het Corona virus is ook dit een erg complexe oorzaak waar geen hele simpele oplossing voor is. Gelukkig weten ze ook niet hoe lang dit aanhoudt en kan het ook nog zijn dat dit weg gaat. Maar je kan ook zelf actief stappen ondernemen om je reuk weer te verbeteren (als je geen zin hebt om hierop te wachten)…

Reuktraining 

Je dus ook het heft in eigen handen nemen als je geen zin hebt om te wachten tot je reuk misschien weer op natuurlijke wijze verbetert. Er bestaat namelijk een speciale reuktraining die je online kunt kopen en gebaseerd is op een methode van een Duitse professor om je reuk te trainen. Als je deze geurtraining online aanschaft krijg je een geurtraining set die bestaat uit vier verschillende geuren die je regelmatig zal gaan moeten ruiken. De training zorgt ervoor dat je weer beter die geuren gaat herkennen en dus je lichaam ‘traint’ in geuren onderscheiden. Maar geen stress de website en de training zelf (als je deze aanschaft) geven een hele duidelijke uitleg. Het is heel makkelijk!